Produljenje preživljenja bolesnika s meningiomom inovativnom radiofarmaceutskom terapijom


Produljenje preživljenja bolesnika s meningiomom inovativnom radiofarmaceutskom terapijom

Radiofarmaceutska terapija koja je uspješno produžila preživljenje bez progresije bolesti za pacijente s neuroendokrinim tumorima pokazuje obećavajuće rezultate za pružanje sličnih dobrobiti pacijentima s teško izlječivim meningiomom, vrstom tumora mozga.

Valja istaknuti, da je nakon primjene radiofarmaceutske terapije gotovo 80% pacijenata bilo bez progresije bolesti nakon šest mjeseci. Ova je stopa uvelike premašila referentnu vrijednost iz prethodnih istraživanja, što sugerira da su radiofarmaci obećavajući terapeutski agens za pacijente s meningiomom.

Meningeomi su tumori koji rastu u vezivnom tkivu koje okružuje mozak i leđnu moždinu. Oni su najčešći tip primarnog tumora mozga i iako se obično ne šire na druge dijelove tijela, mogu nekontrolirano rasti i dovesti do onesposobljavanja i smrtonosne kompresije živaca i mozga.

Standardni tretman za pacijente s meningeomima je ili kirurško uklanjanje ili terapija vanjskim snopom zračenja kada tumori rastu u područjima gdje je operacija preopasna, kao što je blizu moždanog debla ili leđne moždine. Inače, ne postoji standard skrbi niti dokazana opcija za liječenje refraktornog meningioma.

Iako su još uvijek modalitet liječenja u nastajanju, radiofarmaci se obično koriste za liječenje raka štitnjače, metastatskog raka kao što su koštane metastaze raka prostate i drugih vrsta tumora. Za ovo ispitivanje, znanstvenici su koristili 177Lu-Dotatate, radiofarmak za neuroendokrine tumore koji je odobrila FDA, a koji ima biološke sličnosti s meningeomima.

Nakon godinu dana, ukupno preživljenje bilo je 88,9% te niti jedan pacijent nije iskusio po život opasne nuspojave.

Izvor:
ASTRO 2024

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.