Redovita konzumacija manga poboljšava osjetljivost na inzulin
Prema rezultatima nove studije, redovita konzumacija manga poboljšava regulaciju glukoze povećanjem osjetljivosti na inzulin na razini jetre i gušterače, čime se smanjuje količina inzulina potrebna za održavanje normalne razine glukoze. Poboljšana kontrola glikemije može biti posljedica učinkovitije endogene antioksidativne aktivnosti, koja je povezana s većom osjetljivošću na inzulin.
Poboljšana kontrola glikemije kod konzumenata manga podupire prethodno objavljene rezultate. Podaci istraživanja podupiru konzumaciju voća manga kao dio prehrambenog obrasca za rješavanje inzulinske rezistencije i opravdavaju daljnja istraživanja kako bi se razumjeli mehanizmi koji leže u pozadini djelovanja unosa manga.
Uz poboljšanje osjetljivosti na inzulin i kontrole glukoze, redovita konzumacija manga može ublažiti upalu. Inače, kronična upala niskog stupnja povezana je s povećanim rizikom od razvoja metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2 zbog povezane disregulacije glukoze u krvi, čime se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog oštećenja i drugih komplikacija.
Jednako tako, pretilost, koja pogađa 12,5% svjetske populacije, karakterizirana je niskom razinom upale. Oko 6% pretilih osoba također ima dijagnozu dijabetesa tip 2, a 9% se smatra predijabetesom zbog prisutnosti abnormalno visokih razina glukoze u krvi.
Mango sadrži obilje vlakana, mikronutrijenata i bioaktivnih spojeva. Redovita konzumacija manga povezana je s nižom tjelesnom težinom, nižim vrijednostima indeksa tjelesne mase (ITM) i manjim opsegom struka, kao i boljom kvalitetom prehrane i tolerancijom na glukozu.
Izvor:
Nutrients