Redovita konzumacija manga poboljšava osjetljivost na inzulin


Redovita konzumacija manga poboljšava osjetljivost na inzulin

Prema rezultatima nove studije, redovita konzumacija manga poboljšava regulaciju glukoze povećanjem osjetljivosti na inzulin na razini jetre i gušterače, čime se smanjuje količina inzulina potrebna za održavanje normalne razine glukoze. Poboljšana kontrola glikemije može biti posljedica učinkovitije endogene antioksidativne aktivnosti, koja je povezana s većom osjetljivošću na inzulin.

Poboljšana kontrola glikemije kod konzumenata manga podupire prethodno objavljene rezultate. Podaci istraživanja podupiru konzumaciju voća manga kao dio prehrambenog obrasca za rješavanje inzulinske rezistencije i opravdavaju daljnja istraživanja kako bi se razumjeli mehanizmi koji leže u pozadini djelovanja unosa manga.

Uz poboljšanje osjetljivosti na inzulin i kontrole glukoze, redovita konzumacija manga može ublažiti upalu. Inače, kronična upala niskog stupnja povezana je s povećanim rizikom od razvoja metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2 zbog povezane disregulacije glukoze u krvi, čime se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog oštećenja i drugih komplikacija.

Jednako tako, pretilost, koja pogađa 12,5% svjetske populacije, karakterizirana je niskom razinom upale. Oko 6% pretilih osoba također ima dijagnozu dijabetesa tip 2, a 9% se smatra predijabetesom zbog prisutnosti abnormalno visokih razina glukoze u krvi.

Mango sadrži obilje vlakana, mikronutrijenata i bioaktivnih spojeva. Redovita konzumacija manga povezana je s nižom tjelesnom težinom, nižim vrijednostima indeksa tjelesne mase (ITM) i manjim opsegom struka, kao i boljom kvalitetom prehrane i tolerancijom na glukozu. 

Izvor:
Nutrients

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.