Semaglutid povezan s nearterijskom prednjom ishemičkom optičkom neuropatijom


Semaglutid povezan s nearterijskom prednjom ishemičkom optičkom neuropatijom

Semaglutid je povezan s nearterijskom prednjom ishemičkom optičkom neuropatijom (NAION) među pacijentima s dijabetesom tipa 2 i onima s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću, ukazuju rezultati nove studije.

Semaglutid je analog GLP-1 s podudarnošću sekvence od 94% s ljudskim GLP-1. Semaglutid djeluje kao agonist GLP-1 receptora koji se selektivno veže i aktivira GLP-1 receptor, ciljno mjesto nativnog GLP-1. GLP-1 je fiziološki hormon s višestrukim djelovanjem u regulaciji glukoze i apetita te kardiovaskularnom sustavu. Učinci na glukozu i apetit posebno su posredovani putem GLP-1 receptora u gušterači i mozgu.

Semaglutid snižava glukozu u krvi u ovisnosti o glukozi, poticanjem lučenja inzulina i snižavanjem lučenja glukagona kad je glukoza u krvi visoka. Mehanizam snižavanja glukoze u krvi također uključuje i blago odgođeno pražnjenje želuca u ranoj postprandijalnoj fazi. Tijekom hipoglikemije semaglutid smanjuje lučenje inzulina, ali ne remeti lučenje glukagona. Semaglutid smanjuje tjelesnu težinu i količinu masnog tkiva sniženjem unosa energije koji obuhvaća općenito smanjeni apetit. Osim toga, semaglutid smanjuje želju za masnom hranom.

Nearterijska prednja ishemička optička neuropatija je češća od arterijske i obično zahvaća nešto mlađu populaciju od arterijske. Također, dok nearterijska prednja ishemička optička neuropatija rijetko uzrokuje potpuni gubitak vida, kod arterijske je potpuni gubitak vida prisutan u većini slučajeva.

Nearterijska prednja ishemička optička neuropatija se obično javlja naglo i nakon buđenja. Pacijent primjećuje slab vid na jednom oku. Vid tog oka je obično oslabljen tamnom sjenom, često samo na gornjoj ili donjoj polovici vidnog polja, obično u nazalno prednja ishemička optička neuropatija m dijelu. Bol nije prisutna. U otprilike 6 mjeseci nakon infarkta vidna oštrina se popravlja za tri reda na optotipu u 42,7% pacijenata. Ali također je primjećeno pogoršanje vidne oštrine za tri reda u 12,4% pacijenata. 

Izvor:
JAMA Ophthalmology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.