Sok od brusnice, prirodni poticaj za zdravlje ženske kože


Sok od brusnice, prirodni poticaj za zdravlje ženske kože

Sok na bazi brusnice nudi novi put do glatke, otpornije kože povećanjem elastičnosti i zaštitom od UV oštećenja, osobito kod žena starijih od 40 godina, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da je sok od brusnice bogat polifenolima pozitivno utjecao na zdravlje kože, kožne lipide, kožni mikrobiom, upalu i oksidativni stres kod žena.

Inače, starenje kože događa se unutarnjim i vanjskim mehanizmima. Intrinzično starenje rezultat je prirodnog nakupljanja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) tijekom vremena, dok ekstrinzično starenje nastaje zbog vanjskih čimbenika poput izlaganja suncu, zagađenja i pušenja. Oba se procesa mogu pripisati oksidativnom stresu, upali i naprednim krajnjim produktima glikacije (AGEs).

Polifenoli brusnice poboljšali su elastičnost kože na licu i podlaktici, s najvećim učinkom uočenim kod žena starijih od 40 godina, što ukazuje na snažan potencijal protiv starenja kože. Mikrobiota kože, koja se sastoji od bakterija, gljivica i virusa, ključna je za imunološku funkciju i homeostazu kože. Polifenoli, poznati po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, proučavani su zbog svojih pozitivnih učinaka na starenje kože.

Smatra se, da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli dugoročni učinci napitaka od brusnice bogatih polifenolima na zdravlje kože, lipide i mikrobiom te kako bi se istražili njihovi mehanizmi djelovanja u različitim populacijama.

Izvor:
Nutrients

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.