Trastuzumab derukstekan može produžiti živote pacijenata oboljelih od raka dojke


Trastuzumab derukstekan može produžiti živote pacijenata oboljelih od raka dojke

Njemački znanstvenici s Ludwig-Maximilians-Universitaet Muenchen (LMU) uspješno su testirali novi lijek koji može značajno produžiti živote oboljelih od raka dojke. Radi se o lijeku trastuzumab derukstekanu.

Bolesnice s uznapredovalim HER2 pozitivnim rakom dojke vrlo često razvijaju metastaze na mozgu. Kada se to dogodi, pacijenti imaju niske šanse preživjeti sljedećih nekoliko godina s postojećim terapijama kao što su kirurgija i radioterapija. No, nedavno su znanstvenici s LMU uspješno testirali novi lijek u kliničkom ispitivanju. Prema dosadašnjim rezultatima, vrijeme preživljavanja oboljelih od raka dojke se znatno povećava.

Rezultati su pokazali da su u prosjeku pacijenti - čak i oni s metastazama na mozgu - preživjeli više od 17 mjeseci bez ikakvog napredovanja raka nakon primjene trastuzumab derukstekana. Više od 60 posto pacijenata preživjelo je 12 mjeseci bez daljnjeg rasta tumora. Znanstvenici su otkrili regresiju metastaza u mozgu kod 70 posto sudionika, a 90 posto svih pacijenata bilo je živo godinu dana nakon početka liječenja.

Prema mišljenju znanstvenika, ovi rezultati nude nadu posebno pacijentima s metastazama u mozgu. Lijek je već odobren za uporabu u standardnoj praksi.

Trastuzumab derukstekan, konjugat je protutijela usmjerenog na HER2 i lijeka. Protutijelo je humanizirani anti-HER2 IgG1 spojen na derukstekan, inhibitor topoizomeraze I (DXd) vezan tetrapeptidnom poveznicom koja se cijepa.

Izvor:
Nature Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.