Unos fruktoze može pogoršati upalnu bolest crijeva

Prehrana ostaje važan dio prevencije i upravljanja bolestima, a novo istraživanje sugerira da konzumacija fruktoze može pogoršati upalu kod upalne bolesti crijeva (IBD). Inače, prakticiranje zapadnjačke prehrane, koja uključuje i unos fruktoze, povezana je povećanim rizikom od pretilosti i dijabetesa, a sada i s pogoršanjem upalne bolesti crijeva.
Rezultati ovog istraživanja pružaju dokaz o izravnoj vezi između prehrambene fruktoze i upalne bolesti crijeva i podupiru tezu da veća konzumacija fruktoze može pogoršati bolest kod oboljelih od upalne bolesti crijeva.
Fruktoza ne samo da pogoršava upalu u debelom crijevu nego negativno djeluje i na crijevni mikrobiom.
Buduća istraživanja bi trebala utvrditi povećava li unos fruktoze tumorigenezu povezanu s kolitisom. Naime, poznato je da su pacijenti s upalnom bolesti crijeva izloženi većem riziku od razvoja raka debelog crijeva zbog kronične upale crijeva.
Inače, u upalnu bolest crijeva se ubrajaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.
Izvor:
Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology