Upalni proteini povezani s većim rizikom od raka endometrija


Upalni proteini povezani s većim rizikom od raka endometrija

Znanstvenici su otkrili veze između upalnih proteina i rizika od raka endometrija, pri čemu se interleukin 6 (IL-6) pojavljuje kao potencijalna meta za buduće strategije prevencije i liječenja.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, prevalencija raka endometrija nastavila je rasti diljem svijeta. Uz genetske mutacije, nekoliko drugih čimbenika pridonosi proliferaciji uspavanih mutiranih stanica i kasnijem razvoju raka endometrija.

Upala i imunološka disregulacija, na primjer, smatraju se glavnim čimbenicima koji doprinose karcinogenezi endometrija. Štoviše, bolesti karakterizirane kroničnom upalom niskog stupnja, poput pretilosti, dobro su utvrđeni čimbenici rizika za ovu vrstu raka.
Prethodne studije identificirale su nekoliko upalnih i imunoloških biomarkera koji su povezani s rizikom od karcinogeneze endometrija, uključujući interleukin 6 (IL-6), faktor nekroze tumora α (TNF-α), C-reaktivni protein (CPR) i određene kemokine.

U novoj studiji IL-6 i HSD11B1 identificirani su kao potencijalni uzročnici razvoja raka endometrija, pri čemu IL-6 pokazuje pozitivnu povezanost, a HSD11B1 pokazuje inverznu povezanost.

Postojeći dokazi pokazuju da je varijanta missense IL6 receptora Asp358Ala povezana s povećanom konverzijom membranskog IL-6 receptora u topivi IL-6 receptor, što dovodi do regulacije prema dolje klasičnog signaliziranja IL-6 i povećanja trans-signalizacije.

Trans-signalizacija IL-6 povezana je s jakim proupalnim aktivnostima. Trans-signalizacija IL-6 na endotelnim i glatkim stanicama povećava izlučivanje monocitnog kemoatraktantnog proteina 1 (MCP-1), značajnog faktora rizika za rak endometrija. IL-6 također potiče rast tumora na parakrini način povećanjem ekspresije aromataze i proizvodnje estrogena u okolnim stromalnim stanicama.

Izvor:
eBioMedicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.