Upotreba visokih doza amfetamina povezana s povećanim rizikom od psihoze ili manije


Upotreba visokih doza amfetamina povezana s povećanim rizikom od psihoze ili manije

Stope propisivanja stimulansa koji liječe poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) značajno su porasle tijekom proteklog desetljeća, a neka od najvećih povećanja zabilježena su tijekom pandemije COVID-19. Nova studija o prijemu odraslih na odjel hitne pomoći, otkrila je da su pojedinci koji uzimaju visoke doze amfetamina (npr. Adderall) suočeni s više od pet puta većim rizikom od razvoja psihoze ili manije. 

Sve u svemu, pojedinci koji su zadnjih mjesec dana koristili amfetamine na recept imali su veću vjerojatnost novonastale psihoze ili manije nego pojedinci koji nisu koristili prošlih mjesec dana. Rizik je bio najveći kod onih koji su uzimali 30 mg ili više dekstroamfetamina (što odgovara 40 mg Adderall-a), prema studiji.

Prethodne studije povezivale su stimulanse s rizikom od psihoze i manije; međutim, nedostajale su informacije o tome utječe li doziranje na rizik.

Rezultati sugeriraju da je među ljudima koji uzimaju amfetamine na recept, 81% slučajeva psihoze ili manije moglo biti eliminirano da nisu bili na visokoj dozi. Dok je značajno povećanje rizika povezano s dozom primijećeno kod pacijenata koji su uzimali visoke doze amfetamina, nije primijećeno značajno povećanje rizika kod upotrebe metilfenidata (Ritalin), što je u skladu s prethodnim istraživanjima.

Iako studija ne dokazuje uzročnost, znanstvenici primjećuju da postoji vjerojatan biološki mehanizam u neurobiološkim promjenama koje uključuju oslobađanje viših razina neurotransmitera dopamina iz amfetamina, te paralelne dopaminergičke promjene opažene kod psihoze.

Izvor:
American Journal of Psychiatry

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.