Velik unos glutena tijekom djetinjstva povećava rizik od celijakije
Djeca koja su izložena riziku od celijakije imaju veću vjerojatnost da će razviti to stanje ako konzumiraju nadprosječne količine glutena tijekom prvih pet godina života, ukazuje nova studija.
Celijakija je genetski autoimuni poremećaj probavnog sustava gdje protein gluten pokreće upalu u tankom crijevu i utječe na sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari iz hrane. Ovaj poremećaj može uzrokovati više od 200 simptoma, a češći uključuju bolove u trbuhu i nadimanje, proljev i povraćanje, zatvor, blijedu stolicu, umor i gubitak tjelesne težine.
Gluten koji se dobiva iz pšenice, ječma i raži nalazi se u tjestenini, žitaricama za doručak, većini vrsta kruha, keksima, pecivima i kolačima.
Buduća istraživanja bi trebala dati odgovor da li uklanjanje glutena iz prehrane smanjuje rizik od razvoja celijakije, koliko striktno treba ukloniti gluten iz prehrane i koliko dugo.
Izvor:
JAMA