Vitamin B12 povisuje razinu testosterona kod muškaraca s neplodnošću


Vitamin B12 povisuje razinu testosterona kod muškaraca s neplodnošću

Nova studija otkriva da povišenje razine vitamina B12 može smanjiti nedostatak testosterona kod muškaraca koji se bore s neplodnošću, nudeći nadu za poboljšanje reproduktivnog zdravlja kroz jednostavne promjene u prehrani.

Smatra se, da studija pruža nove uvide u to kako mikronutrijenti mogu utjecati na hormonske profile kod muškaraca s neplodnošću.

Neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće nakon godinu dana kontinuiranog nezaštićenog spolnog odnosa. Pogađa oko 16% sjevernoameričkih parova; muški faktor neplodnosti čini oko 30% slučajeva. Pad muške plodnosti, karakteriziran hipogonadizmom i smanjenom kvalitetom sperme, postao je ozbiljan problem. Studije su identificirale značajno smanjenje razine testosterona kod muškaraca u posljednjih nekoliko desetljeća, neovisno o dobi.

Genetski polimorfizmi, endokrine disfunkcije i tjelesna oštećenja tradicionalno se smatraju primarnim uzrocima muške neplodnosti. Međutim, nedavne studije istaknule su ulogu čimbenika načina života, uključujući pušenje, prehranu, toksine iz okoliša i poremećaje spavanja. Prehrana s više povrća i voća, a manje masti, mesa, prerađene hrane i rafiniranih šećera može pozitivno utjecati na parametre sperme.

Ova studija je otkrila pozitivan, linearan odnos između viših razina vitamina B12 i povećanog testosterona, sugerirajući da bi B12 mogao pomoći u smanjenju izgleda za nedostatak testosterona.

Izvor:
The Journal of Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.