Zaslađena hrana novi čimbenik rizika za rak debelog crijeva

Škotski znanstvenici s University of Edinburgh otkrili su da je konzumacija zaslađenih napitaka, kolača, keksa, grickalica i slastica, povezana s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva.
Istraživanje koje su oni proveli na 2.063 oboljela od raka debelog crijeva i 2.776 zdravih osoba, prvo je istraživanje takve vrste, koje ukazuje na vezu između raka debelog crijeva i hrane bogate šećerom i mastima.
Istraživanjem se analiziralo više od 170 namirnica, uključujući voće, povrće, ribu, meso, čokoladu, orahe i dr..
Rezultati istraživanja pokazali su da je zdrava prehrana povezana sa manjim rizikom od raka debelog crijeva, dok je konzumacija namirnica koje su bogate šećerom i mastima povezana s većim rizikom od raka debelog crijeva.
Prethodna istraživanja pokazala su da konzumacija većih količina crvenog mesa i namirnica koje su bogate željezom može povećati rizik od raka debelog crijeva. Dok konzumacija namirnica koje sadrže veliku količinu vlakana, te ribe, smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Izvor:
European Journal of Cancer Prevention