Zaslađena pića remete mikrobiom sline


Zaslađena pića remete mikrobiom sline

Rezultati nove studije izvještavaju o potencijalno patogenim promjenama u oralnoj mikrobioti nakon konzumacije pića bogatih šećerom. Oralni mikrobiom sastoji se od preko 700 vrsta bakterija, kao i gljivica, virusa i drugih mikroorganizama. Poremećaj oralnog mikrobioma povezan je s oralnim bolestima kao što je parodontoza, a također može biti uključen u razvoj dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Slina se često koristi za proučavanje oralnog mikrobioma jer je lako dostupna i stabilna. Nadalje, sastav sline može odražavati promjene sekundarne zbog drugih mikrobioma ili vanjskih utjecaja.

Ovo novo istraživanje pokazalo je, da što je veća konzumacija slatkih pića, to je manje bogatstvo α-raznolikosti mikrobnih vrsta sline. Štoviše, veći unos pića bogatih šećerom povezan je s većim relativnim obiljem taksona u obitelji Bifidobacteriaceae, uključujući Lactobacillus rhamnosus i Streptococcus tigurinus.

Suprotno tome, rodovi poput Lachnospiraceae i Peptostreptococcaceae bili su manje zastupljeni. Što je veći unos slatkih pića, to je manja zastupljenost svojti poput Fusobacteriales, uključujući Leptotrichia i Campylobacter.

Ova korelacija nije oslabljena nakon prilagodbe za organizme poput S. mutans, koji je povezan s bolestima zuba ili desni, ili onima koji se nalaze u dijabetesu. Tako su i druge bakterije odgovorne za promijenjeni sastav oralnog mikrobioma.

Povećana konzumacija zaslađenih pića povezana je sa smanjenim bogatstvom bakterija i promijenjenim sastavom oralnog mikrobioma. Bakterije koje proizvode kiselinu sve su brojnije, dok su određene komenzale sve manje kako se povećava unos slatkih pića. Ovi rezultati ostali su i nakon razmatranja prisutnosti dijabetesa i oralne bolesti, koje mogu neovisno promijeniti sastav oralnog mikrobioma.

Izvor:
Scientific Reports

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.