Zdrave prehrambene navike mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva
Rak debelog crijeva raste alarmantnom brzinom među mladim odraslim osobama, no nove studije ukazuju da bi bolje prehrambene navike mogle preokrenuti taj trend.
Naime, dvije nove studije ukazuju, da se rizik od raka debelog crijeva može smanjiti ako se poveća unos vlakana te konzumira više zdrave hrane.
Prehrana s visokim udjelom zdravih masnoća i povrća uz ograničavanje konzumacije šećera i alkohola potencijalno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva i drugih vrsta karcinoma.
Podaci pokazuju, da su ljudi koji su konzumirali najviše vlakana i nezasićenih masnih kiselina imali 15% manji rizik od raka debelog crijeva.
Jednako tako, namirnice bogate vlaknima, poput voća i povrća, potiču zdrave crijevne bakterije koje mogu smanjiti upalu.
Inače, karcinomi probavnog trakta - rak jednjaka, rak želuca, rak gušterače, rak tankog crijeva, rak debelog crijeva i rak anusa - odgovorni su za 1 od 4 slučaja raka i 1 od 3 smrti od raka diljem svijeta.