Želite li duže živjeti, jedite svaki dan voće i povrće
Američko istraživanje provedeno na više od 15.000 odraslih osoba pokazalo je da konzumiranje voća i povrća koje sadrži veće količine alfa karotena može smanjiti rizik od umiranja zbog bolesti kao što su srčana bolest i rak.
Alfa karoten je biljni pigment žute do crvene boje, koji se nalazi u različitom voću i povrću, a spada u karotenoide u koje se ubrajaju žuto - narančasto povrće i voće te tamno zeleno lisnato povrće.
Alfa karoten je, kao što je poznato, izvor vitamina A, u koji ga ovisno o potrebi pretvara naš organizam.
Ovo istraživanje pokazalo je da alfa karoten ima i važnu ulogu u obrani stanične DNK od oštećenja. Tako se pokazalo da ukoliko se koncentracija alfa karotena u krvi poveća, rizik od bolesti pada za 23 do 39 posto.
Alfa karotenom su bogate mrkva, slatki krumpir, bundeva, mango, dinja, brokula, mahune, grašak, špinat, cvjetača, kelj, kivi, špinat i zelena salata.
Prema mišljenju znanstvenika svaki dan bi trebali jesti dva do četiri obroka voća te tri do pet obroka povrća.
Izvor:
Archives of Internal Medicine