Ciljana terapija i imunoterapija poboljšavaju ishode rijetkog raka štitnjače


Ciljana terapija i imunoterapija poboljšavaju ishode rijetkog raka štitnjače

Nova studija pokazala je da je anti-PD-L1 imunoterapija u kombinaciji s ciljanom terapijom usmjerenom na mutacije produžila ukupno preživljenje kod pacijenata s anaplastičnim karcinomom štitnjače.

Pacijenti s anaplastičnim karcinomom štitnjače trebaju tretmane koji djeluju brzo, a ovaj novi kombinirani pristup liječenju daje obećavajuće rezultate. Smatra se, da imunoterapija doista donosi dobrobit za pacijente s anaplastičnim karcinomom štitnjače.

Anaplastični karcinom štitnjače je rijedak i vrlo agresivan maligni tumor s vrlo lošom prognozom. Često se razvija iz diferenciranih podtipova raka štitnjače, kao što su papilarni i folikularni karcinom štitnjače, a svaki podtip ima različite pokretačke mutacije koje mogu utjecati na ponašanje i progresiju tumora. Mutacije u BRAF-u imaju terapeutske i prognostičke implikacije i vide se u 40% pacijenata s rakom štitnjače. Iako je u posljednjih nekoliko godina postignut napredak kod pacijenata s mutiranim BRAF tumorima, oni koji u početku reagiraju na kraju umiru od svoje bolesti; nadalje, ne postoje odobrene terapije za ne-BRAF mutirane tumore.

Izvor:
JAMA Oncology