Dugotrajna uporaba određenih gestagenskih lijekova može povećati rizik od intrakranijalnog meningioma


Dugotrajna uporaba određenih gestagenskih lijekova može povećati rizik od intrakranijalnog meningioma

Dugotrajna uporaba određenih lijekova koji sadrže gestagene povezana je s povećanim rizikom od razvoja vrste tumora mozga poznatog kao intrakranijalni meningiom, ukazuje nova studija.

Inače, ovo je prva studija koja je procjenjivala rizik povezan s gestagenima koje koriste milijuni žena diljem svijeta, te su hitno potrebna daljnja istraživanja kako bi se bolje razumio ovaj rizik.

Gestageni su slični prirodnom hormonu progesteronu, koji se naširoko koristi za ginekološka stanja kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika, te u hormonskoj terapiji u menopauzi i kontracepciji.

Meningeomi su uglavnom nekancerogeni tumori u slojevima tkiva (meninge) koji prekrivaju mozak i leđnu moždinu. Već je poznato da čimbenici kao što su starija dob, ženski spol i izloženost trima visokim dozama progestagena (nomegestrol, klormadinon i ciproteronacetat) povećavaju rizik od meningioma.

Ovo istraživanje pokazalo je da je produljena primjena (godinu dana ili više) medrogestona bila povezana s 4,1 puta većim rizikom od intrakranijalnog meningioma koji zahtijeva operaciju. Produljena uporaba injekcije medroksiprogesteron acetata bila je povezana s 5,6 puta većim rizikom, a produljena uporaba promegestona bila je povezana s 2,7 puta većim rizikom.

Čini se da ne postoji takav rizik za manje od godinu dana korištenja ovih gestagena.

Kao što se očekivalo, postojao je i povećani rizik od meningioma za žene koje su bile izložene klormadinon acetatu, nomegestrol acetatu i ciproteronacetatu, za koje je poznato da povećavaju rizik od meningioma.

Međutim, rezultati nisu pokazali povećani rizik od meningioma za progesteron, didrogesteron ili naširoko korištene hormonske intrauterine sustave, bez obzira na dozu levonorgestrela koju su sadržavali.

Izvor:
BMJ