Emulgatori aditiva u hrani povezani s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2


Emulgatori aditiva u hrani povezani s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2

Prema rezultatima novog istraživanja, unos nekoliko emulgatora, uključujući karagenane, trikalijev fosfat i guar gumu, bio je povezan s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Stoga rezultati ukazuju na potrebu preispitivanja propisa koji reguliraju uporabu ovih aditiva radi jačanja zaštite potrošača.

Prehrambeni aditivi, uključujući emulgatore, intenzivno se koriste za proizvodnju ultraprerađene hrane za poboljšanje teksture i produljenje roka trajanja. Ovi aditivi, koji se mogu pronaći u širokom rasponu proizvoda poput čokolade, sladoleda i peciva, povezani su s kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima i upalama, kao i s kroničnim stanjima poput dijabetesa tipa 2, pretilosti i hipertenzije.

Trenutna studija također razlikuje emulgatore povezane s kardiovaskularnim bolestima i one povezane s dijabetesom tipa 2. Ova opažanja sugeriraju jedinstvene profile rizika povezane sa svakim stanjem, što može biti posljedica različitih bioloških puteva na koje ti spojevi utječu.

Izvor:
The Lancet Diabetes & Endocrinology