Infuzije željeza su bolje od transfuzije krvi za kirurške bolesnike s anemijom


Infuzije željeza su bolje od transfuzije krvi za kirurške bolesnike s anemijom

Izgleda da neki pacijenti s preoperativnom anemijom imaju bolje rezultate ako prije operacije dobiju infuzije željeza nego standardne transfuzije crvenih krvnih stanica, ukazuje nova studija.

Smatra se, da ovi rezutati doprinose sve većem broju dokaza da su takve infuzije željeza, koje potiču proizvodnju vlastitih crvenih krvnih zrnaca, bolje od oslanjanja na tuđu krv.

Željezo je mineral koji ljudsko tijelo treba za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik do organa u cijelom tijelu. Ako u pacijentovoj krvi nema dovoljno željeza, osoba postaje anemična, što znači da nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca za dostavu kisika. Ovo je posebno zabrinjavajuće za pacijente koji se podvrgavaju operaciji jer gotovo uvijek postoji određeni gubitak krvi tijekom bilo kojeg zahvata.

Iako transfuzije krvi djeluju, one također nose rizike, uključujući krvne ugruške, infekcije stečene u bolnici, alergijske reakcije i plućne komplikacije. Također, može biti teško pronaći podudarnog donora ako pacijent ima određena protutijela ili stanje kao što je bolest srpastih stanica. Kao rezultat toga, liječnici su dugo tražili strategije za smanjenje upotrebe transfuzije.

Ova studija pokazala je 37% smanjenje smrtnosti i 24% smanjenje morbiditeta (komplikacije) kod pacijenata koji su bili liječeni infuzijama željeza u usporedbi s onima koji su bili liječeni transfuzijom krvi. Ovo otkriće znači da se pacijenti koji primaju infuzije željeza mogu brže i potpunije oporaviti od kirurških zahvata bez ikakvih dodatnih komplikacija koje mogu nastati nakon transfuzije krvi.

Izvor:
Anesthesia & Analgesia