Kako izbor mliječnih proizvoda može utjecati na rizik od dijabetesa tipa 2

Nova studija otkriva kako mliječni proizvodi poput nefermentiranog mlijeka i sira mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, dok fermentirane opcije (mlijeko, vrhnje, maslac) pružaju iznenađujući zaštitni učinak.
Dijabetes, kronično metaboličko stanje obilježeno visokim razinama glukoze u krvi, postaje veliki problem javnog zdravlja u cijelom svijetu, s predviđenim porastom njegove prevalencije s 537 milijuna u 2021. na 783 milijuna do 2045. Dijabetes tipa 2 čini više od 90% svih slučajeva dijabetesa.
Prehrana je jedan od glavnih promjenjivih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2. Mliječni proizvodi vitalne su komponente svake prehrane, a prehrambene komponente prisutne u tim proizvodima smatraju se neophodnima za rast i imunološku funkciju.
Rezultati ove studije sugeriraju da je važno odvojeno ispitivati mliječne proizvode u odnosu na dijabetes tip 2 jer se razlikuju po sastavu i strukturi. Jednako tako, identificirani metaboliti daju nove uvide u potencijalne putove koji leže u osnovi povezanosti između unosa mliječnih proizvoda i rizika od dijabetesa tipa 2.