Konzumiranje paprike i rajčice može smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti


Konzumiranje paprike i rajčice može smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti

Studija provedena na oko 1.150 ispitanika pokazala je da konzumiranje povrća koje prirodno sadrži nikotin, kao što su paprike i rajčice, može smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Inače, prethodne studije pokazale su da su pušenje i druge vrste uporabe duhana povezane s nižim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, pa se vjeruje da nikotin pruža zaštitni učinak.

Općenito, konzumiranje povrća nema utjecaj na smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti, no konzumiranje povrća koje sadrži nikotin smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, posebice konzumiranje paprike.

Najveći zaštitni učinak konzumiranja povrća koje sadrži nikotin uočen je u osoba koje ranije nisu pušile ili su konzumirale duhan u vrlo malim količinama.

Svakako treba istaknuti da povrće koje sadrži nikotin sadrži daleko manje toksičnih kemikalija nego cigarete.

Izvor:
Annals of Neurology