Maslinovo ulje smanjuje rizik od razvoja ulceroznog kolitisa


Maslinovo ulje smanjuje rizik od razvoja ulceroznog kolitisa

Britansko istraživanje provedeno na više od 25.000 ispitanika u dobi od 40 do 65 godina pokazalo je da konzumiranje maslinovog ulja može čak za 90 posto smanjiti rizik za razvoj ulceroznog kolitisa, kronične upale nepoznate etiologije koja je ograničena na sluznicu debelog crijeva.

Incidencija ulceroznog kolitisa u Hrvatskoj kreće se oko 11/100.000 stanovnika godišnje. Nema razlike u pobolijevanju među spolovima. Najčešće se prvi put pojavljuje u dobi od 20. do 40. godine, a drugi nastup bolesti kod manjeg broja bolesnika je u dobi od 60. do 80. godine. Češći je u nepušaća.

Klasični simptomi ulceroznog kolitisa su: proljev, abdominalna bol, gubitak na tjelesnoj težini, febrilnost, simptomi slabokrvnosti (umor, dispneja), anoreksija i sitofobija, mučnina i anksioznost.

Izvor:
HealthDay