Nanoboti za liječenje raka mokraćnog mjehura obećavaju visoku učinkovitost


Nanoboti za liječenje raka mokraćnog mjehura obećavaju visoku učinkovitost

Rak mokraćnog mjehura trenutno se liječi u ranijim fazama lokaliziranom intravezikalnom kemoterapijom ili imunoterapijom nakon uklanjanja tumora. Međutim, recidivi se javljaju u do 70% pacijenata nakon 5 godina, dok do 30% ne uspije odgovoriti na terapiju.

Liječenje raka mokraćnog mjehura putem intravezikalne primjene lijeka postiže razumne stope preživljavanja, ali ima nisku terapijsku učinkovitost. Za rješavanje potonjeg, predložene su samopogonske nanočestice ili nanoboti, koji iskorištavaju prednosti njihove poboljšane sposobnosti difuzije i miješanja u urinu u usporedbi s konvencionalnim lijekovima ili pasivnim nanočesticama.

Rezultati in vivo i ex vivo pokazali su povećanu akumulaciju nanobota na mjestu tumora, s osmerostrukim povećanjem otkrivenim pozitronskom emisijskom tomografijom in vivo. Liječenje miševa s tumorom intravezikalno primijenjenim radiojodiranim nanobotima za radionuklidnu terapiju rezultiralo je smanjenjem veličine tumora od oko 90%, pozicionirajući nanobote kao učinkovite nanosustave isporuke za terapiju raka mokraćnog mjehura.

Izvor:
Nature Nanotechnology