Napredak u neinvazivnom otkrivanju raka endometrija


Napredak u neinvazivnom otkrivanju raka endometrija

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su procijenili proteomske potpise u krvnoj plazmi i cervikovaginalnoj tekućini kako bi otkrili rak endometrija. Analiza odabira značajki pokazala je da je 38 proteina važno za razlikovanje između karcinoma i kontrole.

Proteini cervikovaginalne tekućine bili su precizniji u otkrivanju raka endometrija od proteina plazme. Panel od pet markera proteina cervikovaginalne tekućine sastojao se od imunoglobulinskog teškog konstantnog mu (IGHM), haptoglobina (HPT), alfa lanca fibrinogena (FGA), limfocitnog antigena 6D (LY6D) i proteina koji veže galektin-3 (LG3BP), dok ploča s tri markera proteina plazme uključivala je HPT, podjedinicu alfa 7 proteasoma 20S (PSMA7) i apolipoprotein D (APOD). Inače, cervikovaginalna tekućina je mješavina vaginalnih, materničnih i cervikalnih sekreta.

Prevalencija raka endometrija, koji je najčešći ginekološki zloćudni tumor u zemljama s visokim dohotkom, nastavlja rasti diljem svijeta. Rak endometrija podložan je kurativnoj histerektomiji kada se rano dijagnosticira, s petogodišnjim preživljavanjem od preko 90% nakon liječenja. Usporedno, osobe s metastatskom ili uznapredovalom bolešću često imaju loše ishode, s petogodišnjom stopom preživljenja koja se procjenjuje na 15%.

Preko 90% žena s rakom endometrija ima krvarenje u postmenopauzi, što izaziva hitne pretrage putem sekvencijalnog transvaginalnog ultrazvuka, histeroskopije i biopsije endometrija, a sve to može izazvati tjeskobu i biti bolno. Stoga je razvoj jednostavnih, isplativih i neinvazivnih testova za ranu dijagnozu raka ključan i za pacijente i za kliničare.

Izvor:
eBioMedicine