Novi lijek mogao bi spriječiti zatajenje organa i smrt uzrokovanu sepsom


Novi lijek mogao bi spriječiti zatajenje organa i smrt uzrokovanu sepsom

Prema rezultatima nove studije, novi lijek mogao bi spriječiti zatajenje organa i smrt uzrokovanu sepsom vraćanjem zdravlja krvnih žila pacijenta. Razlog zatajenja organa kod pacijenata sa sepsom je taj što endotelne stanice koje oblažu krvne žile postaju propusne, što rezultira abnormalnim pomicanjem tekućine što u konačnici prekida dotok krvi.

Znanstvenici su identificirali markere vaskularnog oštećenja kod djece primljene u bolnicu s povišenom tjelesnom temperaturom i sumnjom na infekciju, te proteinske signalne putove povezane s tim u stanicama. Lijek koji je razvijen cilja na te interakcije, kako bi obnovio funkciju vaskularnih endotelnih stanica.

Novi pristup bavi se temeljnim uzrokom zatajenja organa, dok su prethodni neuspješni pokušaji uglavnom bili usmjereni na imunološki odgovor.

Inače, sepsa se naziva "grobljem za farmaceutske tvrtke" jer unatoč ulaganju značajnih resursa i više od 100 kliničkih ispitivanja, još uvijek ne postoji učinkovit tretman koji mijenja odgovor domaćina.

Izvor:
Science Translational Medicine