Pacijenti s dijabetesom tipa 2 mogu imati koristi od smanjenog unosa ugljikohidrata


Pacijenti s dijabetesom tipa 2 mogu imati koristi od smanjenog unosa ugljikohidrata

Odrasli s dijabetesom tipa 2 na dijeti s niskim unosom ugljikohidrata trebali bi vidjeti dobrobiti za funkciju svojih beta stanica gušterače što im omogućuje bolje upravljanje bolešću i eventualni prekid uzimanja lijekova, ukazuje nova studija.

Beta-stanice su endokrine stanice u gušterači koje proizvode i oslobađaju inzulin, hormon koji kontrolira razinu šećera u krvi.

Dijabetes tipa 2 najčešće se razvija kod osoba starijih od 45 godina, ali sve više djece, tinejdžera i mladih odraslih također obolijeva od te bolesti. Osobe s dijabetesom tipa 2 imaju kompromitiran odgovor beta-stanica na šećer u krvi, djelomično vjerojatno zbog unosa previše ugljikohidrata. Zatajenje ili insuficijencija beta-stanica povrh inzulinske rezistencije odgovorna je za razvoj i napredovanje dijabetesa tipa 2.

Ova studija pokazuje da osobe s dijabetesom tipa 2 na dijeti s malo ugljikohidrata mogu oporaviti svoje beta-stanice, što je ishod koji se ne može postići lijekovima. Osobe s blagim dijabetesom tipa 2 koje smanje unos ugljikohidrata možda će moći prekinuti uzimanje lijekova i uživati ​​u obrocima i međuobrocima koji sadrže više proteina i zadovoljavaju njihove energetske potrebe, ističu stručnjaci.

Izvor:
Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism