Razine selena i mangana značajno utječu na rizik od smrti kod pacijenata s astmom


Razine selena i mangana značajno utječu na rizik od smrti kod pacijenata s astmom

Teški metali, uključujući olovo, kadmij, živu i mangan, sveprisutni su u okolišu i mogu ući u pluća i krvotok gutanjem hrane ili vode te udisanjem onečišćenog zraka. Izloženost ovim teškim metalima može izazvati upalu i oksidativni stres, što zauzvrat može uzrokovati oštećenje pluća i preranu smrt.

Selen je mikronutrijent koji igra vitalnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i poboljšanju imunološkog odgovora. Ima multifaktorski odnos s respiratornim bolestima, uključujući astmu. Postojeći dokazi pokazuju da niske razine selena u krvi povećavaju rizik od razvoja astme; međutim, i manjkave i prekomjerne razine selena mogu biti štetne.

Nova studija je otkrila da je viša razina selena u krvi povezana sa značajno nižom smrtnošću od svih uzroka kod pacijenata s astmom. Nasuprot tome, uočena je značajna pozitivna povezanost između razine mangana u krvi i smrtnosti od svih uzroka među ispitanicima. Međutim, važno je napomenuti da je studija pronašla značajan odnos u obliku slova U za selen i mangan, što ukazuje da su i vrlo niske i vrlo visoke razine ovih metala povezane s većom smrtnošću.

Sveukupno gledajući, rezultati studije sugeriraju da optimizacija unosa selena hranom i upravljanje izloženošću manganu potencijalno mogu poboljšati zdravstvene ishode kod odraslih osoba s astmom. Također, studija pruža dragocjene uvide u odnos između razine metala u krvi i smrtnosti pacijenata s astmom, pridonoseći razumijevanju kako ti elementi utječu na dugoročne zdravstvene ishode.

Izvor:
Scientific Reports