Redovito konzumiranje kave može smanjiti rizik od raka jetre
Analiza 16 studija u kojima je sudjelovalo gotovo 3.200 ispitanika pokazala je da redovito konzumiranje kave može smanjiti rizik od hepatocelularnog karcinoma, najčešće vrste raka jetre, za oko 40 posto.
Neki od podataka su pokazali da konzumiranje tri šalice kave dnevno smanjuje rizik od raka jetre za više od 50 posto.
Prema mišljenju stručnjaka ovo istraživanje potvrđuje prethodne tvrdnje da je kava dobra za zdravlje, i to osobito za zdravlje jetre.
Za povoljan učinak kave na rak jetre mogao bi biti zaslužan učinak kave na sprječavanje dijabetesa, za kojeg se zna da je čimbenik rizika za rak jetre ili njen učinak na cirozu jetre i enzime jetre.
Rak jetre je šesti najčešći rak na svijetu, a treći najčešći uzrok smrti od raka. Kronične infekcije hepatitisa B i hepatitisa C glavni su uzroci raka jetre. Ostali čimbenici rizika za rak jetre su konzumiranje alkohola, pušenje, pretilost i dijabetes.
Izvor:
Clinical Gastroenterology and Hepatology.