Sićušni magnetski nanoroboti obećavaju u liječenju aneurizmi mozga


Sićušni magnetski nanoroboti obećavaju u liječenju aneurizmi mozga

Znanstvenici su uspjeli stvoriti robote u nanorazmjerima koji bi se mogli koristiti za upravljanje krvarenjima u mozgu uzrokovanim aneurizmama. Razvoj bi mogao omogućiti precizno, relativno niskorizično liječenje aneurizmi mozga, koje uzrokuju oko 500.000 smrti u svijetu svake godine. Aneurizma mozga također može dovesti do moždanog udara i invaliditeta.

Prema mišljenju znanstvenika, studija ukazuje na budućnost u kojoj bi se malim robotima moglo daljinski upravljati kako bi izvršavali složene zadatke unutar ljudskog tijela – poput ciljane isporuke lijekova i popravka organa – na minimalno invazivan način.

Magnetski nanoroboti – otprilike dvadesetinu veličine ljudskog crvenog krvnog zrnca – koji sadrže lijekove za zgrušavanje krvi obavijene zaštitnim premazom, dizajnirani su da se tope na točno određenim temperaturama. U laboratorijskim testovima, nekoliko stotina milijardi takvih robota ubrizgano je u arteriju i potom daljinski vođeno kao roj, pomoću magneta i medicinskog snimanja, do mjesta aneurizme. Magnetski izvori izvan tijela potom uzrokuju grupiranje robota unutar aneurizme i zagrijavanje do točke taljenja, oslobađajući prirodni protein za zgrušavanje krvi, koji blokira aneurizmu kako bi spriječio ili zaustavio krvarenje u mozgu.

Izvor:
Small