Upalna bolest crijeva počinje se razvijati godinama prije pojave prvih simptoma


Upalna bolest crijeva počinje se razvijati godinama prije pojave prvih simptoma

Upalna bolest crijeva (IBD) počinje se razvijati godinama prije nego što pacijenti dobiju simptome, pokazuje nova studija. Promjene crijeva mogu se otkriti krvnim pretragama do osam godina prije dijagnoze Crohnove bolesti i do tri godine prije dijagnoze ulceroznog kolitisa.

Otkrivene su promjene u određenim mineralima, krvnim stanicama i upalnim markerima koje su se dogodile kod pacijenata s upalnom bolesti crijeva godinama prije nego što su razvili simptome i bila postavljena dijagnoza.

To bi liječnicima moglo pružiti priliku da poduzmu preventivne radnje prije pojave prvih simptoma ili da propišu lijek kada će biti najučinkovitiji, ističu stručnjaci.

Prema mišljenju stručnjaka, ovo istraživanje pokazuje da je oštećenje crijeva koje vidimo u trenutku dijagnoze samo vrh ledenog brijega. Naime, toliko se suptilno događaju promjene u tijelu prije nego što bolest uzme maha.

Inače, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis uključuju pretjeranu upalu u crijevima, što dovodi do simptoma poput bolova u trbuhu i proljeva. Ove neizlječive bolesti pogađaju mlade osobe i dvostruko su češće od dijabetesa tipa 1. Razumijevanje točnih mehanizama koji stoje iza njihovog razvoja ključno je kako bi se u konačnici spriječilo pojavljivanje bolesti.

Izvor:
Cell Reports Medicine