Visokokvalitetna prehrana u dobi od jedne godine povezana s nižim rizikom za upalnu bolest crijeva


Visokokvalitetna prehrana u dobi od jedne godine povezana s nižim rizikom za upalnu bolest crijeva

Visoka kvaliteta prehrane u ranom životu povezana je sa smanjenim rizikom za kasnije upalne bolesti crijeva (IBD), ukazuju rezultati nove studije. Upalna bolest crijeva (IBD) je dugotrajno upalno stanje koje uključuje dva glavna fenotipa: Crohnovu bolest (CD) i ulcerozni kolitis (UC).

Jednako tako, uočena je povezanost između većeg unosa povrća nakon prve godine života i nižeg rizika za upalnu bolest crijeva. Povećani rizik za upalnu bolest crijeva uočen je s većim unosom pića zaslađenih šećerom. Nije zabilježena povezanost između kvalitete prehrane nakon treće godine i kasnije upalne bolesti crijeva.

Smatra se, da ova nova otkrića sugeriraju da je prehrana u ranoj dobi, osobito u dobi od jedne godine, važna za kasniji razvoj upalne bolesti crijeva i podupiru daljnja istraživanja u ovom području kako bi se razumjela uloga prehrane u prevenciji upalne bolesti crijeva.

Izvor:
Gut