Vježbanje povisuje razinu hormona oksitocina


Vježbanje povisuje razinu hormona oksitocina

Nova studija pokazuje da tjelovježba može snažno stimulirati izlučivanje oksitocina na periferiji, što je uočeno značajno povećanim koncentracijama u uzorcima urina i sline. Štoviše, studija pronalazi značajne povezanosti između koncentracija oksitocina u urinu i slini nakon vježbanja u obje skupine trkača, bez obzira na obrasce trčanja i prethodno iskustvo trčanja.

Ovi rezultati naglašavaju da su urin i slina prikladna zamjena za uzorke krvi za praćenje perifernih koncentracija oksitocina, kako tijekom bazalne aktivnosti oksitocinskog sustava tako i kao odgovor na tjelovježbu.

Oksitocin je hormon koji ima vitalnu ulogu u regulaciji društvenog i emocionalnog ponašanja, kardiovaskularnih funkcija i unosa energije. Različiti društveni i nedruštveni uvjeti stimuliraju endogeni sustav oksitocina, što dovodi do povećane sinteze neuropeptida u hipotalamusu i kasnijeg oslobađanja unutar mozga i periferne cirkulacije.

Procjena koncentracije oksitocina u perifernim uzorcima, uključujući krv, slinu, urin i znoj, općenito se preferira u odnosu na punkciju cerebrospinalne tekućine jer je potonja invazivna metoda povezana s većim zdravstvenim rizicima i intenzivnom medicinskom skrbi.

Izvor:
Psychoneuroendocrinology