Zeleni čaj i kakao mogu pomoći u suzbijanju štetnih učinaka masne hrane


Zeleni čaj i kakao mogu pomoći u suzbijanju štetnih učinaka masne hrane

Ljudi koji pod stresom jedu masnu hranu poput keksa, čipsa i sladoleda mogli bi zaštititi svoje zdravlje šalicom dobrog kakaa ili zelenog čaja, ukazuje nova studija.

Konzumiranje kakaa s visokim udjelom zdravih flavanola uz masni obrok može ublažiti dio utjecaja masti na tijelo, posebice na krvne žile. Flavanoli su vrsta spojeva koji se pojavljuju u različitom voću, povrću, čaju i orašastim plodovima, uključujući bobičasto voće i neprerađeni kakao. Poznato je da flavanoli imaju zdravstvene prednosti, posebice za regulaciju krvnog tlaka i zaštitu zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Osobe koje su jele masnu hranu s pićem s niskim udjelom flavanola imale su smanjenu funkciju krvnih žila kada su bile pod stresom, a ta smanjena funkcija trajala je do 90 minuta nakon testa. No piće s visokim udjelom flavanola spriječilo je sličan pad. Funkcija krvnih žila bila je značajno bolja u skupini koja je pila kakao s flavanolom u usporedbi s grupom s niskim udjelom flavanola, 30 i 90 minuta nakon stresnog testa.

Smatra se, da ovo istraživanje pokazuje da se pijenje ili jedenje hrane s visokim udjelom flavanola može koristiti kao strategija za ublažavanje utjecaja lošijih izbora hrane na krvožilni sustav.

Izvor:
Food & Function