Mediteranska prehrana povezana s duljim životom i boljim zdravljem žena
Rezultati nove studije u kojoj je sudjelovalo 10.670 žena ukazuju da žene srednje životne dobi koje prakticiraju mediteransku prehranu žive dulje, te u starijoj životnoj dobi imaju manje fizičkih i kognitivnih oštećenja, kao i kroničnih bolesti.
Žene koje su se u najvećoj mjeri pridržavale mediteranskog načina prehrane imaju 40 posto veće izglede da će živjeti duže od 70 godina.
Također, imaju i manju učestalost kroničnih bolesti poput zatajenja bubrega, karcinoma, dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti.
Mediteransku prehranu karakterizira visoki udio voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, mahunarki, peradi, ribe i maslinovog ulja.
Prethodna istraživanja pokazala su da mediteranska prehrana smanjuje rizik od moždanog udara, Alzheimerove demencije, Parkinsonove bolesti, te smrti od srčanog udara.
Izvor:
Annals of Internal Medicine