Vrste prehrane


Vrste prehrane

Razlikujemo enteralnu i parenteralnu prehranu.

Enteralna prehrana 

Enteralna prehrana podrazumijeva unos hrane i/ili komercijalnih nutritivnih otopina u: želudac, dvanaesnik ili jejunum.

Indikacije za upotrebu enteralne prehrane mogu biti:

  • otežano gutanje ili potpuno onemogućeno gutanje
  • hranjenje nesvjesnog bolesnika
  • upalne bolesti crijeva
  • hipermetabolička stanja (npr. opekline, sepsa, trauma)
  • perioperativna priprema
  • kronična upala gušterače
  • maligne bolesti, kemoterapija, zračenje
  • neurološke bolesti
  • kronično zatajenje jetre i bubrega
  • neprimjeren unos hrane kod: prijeloma kosti, anoreksije, kronične plućne bolesti, srčanog zatajenja.

Parenteralna prehrana 

Parenteralna prehrana podrazumijeva unos svih potrebnih energetskih i nutritivnih sastojaka u obliku otopina u krvožilje (perifernim ili središnjim venskim putem).

Bolesnika treba hraniti parenteralno:

  • kada unošenje hrane na usta nije moguće ili iskoristivo
  • u stanjima sindroma kratkog crijeva
  • kada je stanje bolesnika takvo da se mora točno paziti na ispunjavanje zadanih nutritivnih potreba.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.