Želudac je najširi dio probavne cijevi, oblika bikova roga, koji leži u gornjem trbuhu ispod lijeve kupole ošita, dijelom prekriven lijevim rebrenim lukom, a desno se, ovisno o stanju napunjenosti i obliku širi u epigastrij. Želudac žena je više izduljen i smješten je okomitije nego u muškaraca.
Želudac služi za spremište i probavu hrane. Hrana ulazi u želudac iz jednjaka prolazeći kroz prstenasti mišić (sfinkter), koji se otvara i zatvara te sprječava vraćanje sadržaja želuca natrag u jednjak.
U želucu se zalogaji slažu u slojevima, želučanim sekretom se kemijski razgrađuju na jednostavnije spojeve i pretvaraju u kašu koja nastaje i gomila se bez istezanja stijenke. Želučani sadržaj potom dolazi distalno u donji dio želuca, a odatle se u porcijama prazni u dvanaesnik (duodenum), prvi dio tankog crijeva.
Želudac dijelimo na četiri dijela, i to područje kardije, svod želuca, tijelo želuca i područje vratarnika.
Stijenka želuca ima pet slojeva - serozni omotač, supserozno tkivo, mišićni omotač, podsluznicu i sluznicu.
Stanice koje oblažu želudac luče tri važne tvari - sluz, solnu kiselinu i preteču pepsina, enzima koji razgrađuje bjelančevine. Sluz oblaže stanice želučane sluznice da je zaštiti od oštećenja kiselinom i enzimima, dok solna kiselina osigurava vrlo kiselu okolinu potrebnu pepsinu za razgradnju bjelančevina. Jednako tako jaka kiselost želuca služi i kao zapreka infekciji, jer uništava većinu bakterija.
Poznato je da alkohol povećava rizik od nekoliko vrsta raka čak i u umjerenim količinama. Ipak, pijenje alkohola ostaje rašireno, a i dalje postoje važna pitanja o tome kako i učestalost i količina alkohola koje ljudi konzumiraju oblikuju njihov rizik od raka.
05.11.2025. 13:0905.11.2025. 12:50
| The FEBS Journal | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Metabolizam dušika crijevnih bakterija može pružiti zdravstvene koristi. Točnije, crijevni mikrobi metaboliziraju prehrambene nitrate i nitrite te sprječavaju stvaranje spojeva koji uzrokuju rak, a koji se nazivaju nitrozamini, pokazuje nova studija.