Alergije na hranu mogu predstavljati prijetnju zdravlju srca


Alergije na hranu mogu predstavljati prijetnju zdravlju srca

Čini se da je prisutnost IgE protutijela na uobičajene alergene iz hrane povezana s razvojem bolesti srca, ukazuje nova studija. Ova IgE protutijela čak nisu morala biti prisutna u dovoljno visokim količinama da proizvedu stvarnu alergiju na hranu da bi imala ovaj štetan učinak na srce,

Inače, oko 15% odraslih osoba proizvodi IgE protutijela kao odgovor na kravlje mlijeko, kikiriki i drugu hranu.

Čini se da prisutnost protutijela za alergiju na mlijeko ima najjaču vezu sa srčanom smrću, iako su protutijela povezana s alergijama na kikiriki i škampe također bila povezana.

Smatra se da ovo istraživanje otvara mogućnost da bi u budućnosti krvni test mogao pomoći u pružanju personaliziranih informacija o prehrani zdravoj za srce.

Izvor:
Journal of Allergy and Clinical Immunology