Konzumacija ultraprerađene hrane povezana s rakom gornjeg probavnog trakta


Konzumacija ultraprerađene hrane povezana s rakom gornjeg probavnog trakta

Veća konzumacija ultraprerađene hrane povezana je s većim rizikom od raka glave i vrata te adenokarcinoma jednjaka, ukazuju rezultati nove studije koja je analizirala podatke od 450.111 osoba.

Udio posredovan adipoznošću bio je mali. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražili drugi mehanizmi koji bi mogli biti u igri (ako doista postoji bilo kakav uzročni učinak konzumacije ultraprerađene hrane na ove vrste raka).

Ultraprerađene namirnice su industrijske formulacije proizvedene na složen način korištenjem sastojaka koji se obično ne nalaze u kuhinjama (npr. maltodekstrin, hidrogenirana ulja, modificirani škrobovi) i kozmetičkih dodataka (npr. emulgatori, arome, bojila, umjetni zaslađivači). One su obično jeftini, vrlo ukusni i široko dostupni gotovi proizvodi koji se često konzumiraju u velikim količinama, zamjenjujući hranjiviju, neprerađenu/minimalno prerađenu hranu u prehrani. Primjeri ultraprerađenih namirnica uključuju bezalkoholna pića, slatke ili slane zapakirane grickalice, slastice, zapakirani kruh i peciva, rekonstituirane mesne proizvode i unaprijed pripremljena smrznuta ili stabilna jela.

Izvor:
European Journal of Nutrition