Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa


Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa

Analiza više studija pokazala je da veće pridržavanje mediteranske prehrane prije trudnoće ili tijekom trudnoće značajno smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa

Veće pridržavanje mediteranske prehrane dovodi do veće konzumacije proizvoda od cjelovitih žitarica, voća, povrća, ekstra djevičanskog voća, orašastih plodova, maslinovog ulja i mahunarki uz redoviti unos ribe i plodova mora. Veći unos antioksidansa i vitamina ovom prehranom smanjuje oksidativni stres i sustavnu upalu, a oboje su ključni čimbenici u razvoju i napredovanju kroničnih bolesti.

Visok sadržaj polifenola u voću i povrću također značajno smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa kroz nekoliko mehanizama, kao što su inhibicija apsorpcije glukoze u gastrointestinalnom traktu, protuupalni učinci, modifikacija mikrobiote i povećani antioksidativni kapacitet.

Pretilost i inzulinska rezistencija, uobičajeni čimbenici rizika za gestacijski dijabetes, obrnuto su povezani s mediternskom prehranom. 

Izvor:
Nutrition & Diabetes