Otkriveno više od 200 novih gena povezanih s depresijom


Otkriveno više od 200 novih gena povezanih s depresijom

Nedavno objavljeno istraživanje, pronašlo je više od 50 novih genetskih lokusa (lokus je specifičan položaj na kromosomu) i 205 novih gena koji su povezani s depresijom, u prvoj velikoj globalnoj studiji genetike velikog depresivnog poremećaja.

Istraživanje je napravilo veliki napredak u identificiranju gena koji su povezani s rizikom od depresije, kako za novoidentificirane veze tako i jačanjem prethodnih dokaza, te prikazuje neke gene s potencijalnim implikacijama za razvoj lijekova, kao što je NDUFAF3. Protein koji kodira NDUFAF3 već je bio uključen u nestabilnost raspoloženja, a na njega cilja metformin, lijek prve linije za liječenje dijabetesa tipa 2. Studije metformina na životinjama ukazale su na moguću vezu sa smanjenom depresijom i anksioznošću, tako da ovo najnovije otkriće dodatno sugerira da bi dodatna istraživanja metformina i depresije mogla biti opravdana.

Drugi geni identificirani u studiji mogu imati biološki vjerojatne veze s depresijom, kao što je gen povezan s neurotransmiterom uključenim u ciljno usmjereno ponašanje i geni koji kodiraju vrstu proteina koji je prethodno bio povezan s višestrukim neurološkim stanjima.

Depresija je vrlo česta, no kako se razvija još uvijek je slabo shvaćeno. Genetsko istraživanje koje koristi velike podatke nudi nove načine za razumijevanje bolesti i otkrilo je desetke gena povezanih s depresijom, od kojih svaki pojedinačno donosi samo malo povećanje rizika.

Izvor:
Nature Genetics