Uloga jogurta u prevenciji dijabetesa i pretilosti


Uloga jogurta u prevenciji dijabetesa i pretilosti

Dijabetes je nezarazna kronična bolest koju karakteriziraju trajno visoke razine glukoze u krvi. U nekim slučajevima dijabetes se može razviti zbog nezdravog načina života, uključujući neadekvatnu prehranu i nedostatak tjelesne aktivnosti; stoga se pretilost smatra glavnim čimbenikom rizika za nastanak dijabetesa.

Jogurt je niskokalorični fermentirani mliječni proizvod koji pruža uravnotežen udio proteina, esencijalnih hranjivih tvari, kao i niz održivih korisnih bakterija. Zapravo, konzumacija 100 grama jogurta svaki dan kao dio zdrave prehrane od 2.000 kcal odgovorna je za 5% ukupne kvalitete prehrane.

Nekoliko nutricionističkih studija pokazalo je da je konzumacija jogurta povezana sa smanjenim rizikom od pretilosti, dijabetesa, osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Također je dokazano da jogurt poboljšava zdravlje probavnog sustava i pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

Dokazano je da žive korisne bakterije prisutne u jogurtu poboljšavaju profile lipida u krvi, smanjuju razinu kolesterola i povećavaju status antioksidansa kod dijabetičara. Štoviše, organske kiseline prisutne u jogurtu, poput mliječne kiseline, mogu smanjiti postprandijalnu razinu glukoze u krvi i inzulinemiju.

Disbioza crijevne mikrobiote, koju karakterizira neravnoteža u sastavu i raznolikosti mikrobioma, glavni je uzrok pretilosti. Promjene u crijevnoj mikrobioti povezane s pretilošću mogu dovesti do povećanog taloženja masnoće, narušene energetske ravnoteže, povećane upale i metaboličke disfunkcije.

Jogurt može smanjiti rizik od pretilosti zamjenom manje zdrave hrane svojim raznolikim hranjivim sastojcima i živim korisnim bakterijama. Jogurt također može utjecati na regulaciju apetita, energetsku ravnotežu i različite antropometrijske parametre, uključujući indeks tjelesne mase (ITM).

Epidemiološke studije pokazale su da je konzumacija jogurta povezana sa smanjenim ITM-om, ukupnom pretilošću i abdominalnom pretilošću. Konzumacija jogurta također se povezuje sa smanjenim taloženjem masti na cijelom tijelu i abdomenu, kao i manjim debljanjem.

Postojeći znanstveni dokazi pokazuju da bi konzumacija jogurta mogla biti korisna za prevenciju i liječenje dijabetesa i pretilosti. Rastuća prevalencija ovih kroničnih bolesti diljem svijeta naglašava važnost poticanja ljudi da uvrste jogurt u svoju zdravu prehranu kako bi poboljšali javno zdravlje i smanjili troškove zdravstvene skrbi.

Izvor:
Frontiers in Nutrition