Veća konzumacija namirnica bogatih kalijem može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka


Veća konzumacija namirnica bogatih kalijem može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Waterloo sugerira da povećanje omjera unosa kalija i natrija u prehrani može biti učinkovitije za snižavanje povišenog krvnog tlaka od jednostavnog smanjenja unosa natrija.

Visoki krvni tlak (hipertenzija) pogađa više od 30 posto odraslih osoba diljem svijeta, i vodeći je uzrok koronarne bolesti srca i moždanog udara, a također može dovesti do drugih bolesti poput kronične bolesti bubrega, zatajenja srca, nepravilnih otkucaja srca i demencije.

Ovo istraživanje sugerira da bi dodavanje više namirnica bogatih kalijem u prehranu, poput banana ili brokule, moglo imati veći pozitivan učinak na krvni tlak nego samo smanjenje natrija.

Inače, i kalij i natrij su elektroliti – tvari koje pomažu tijelu slati električne signale za kontrakciju mišića, utječu na količinu vode u tijelu i obavljaju druge bitne funkcije.

Današnja zapadnjačka prehrana sadrži puno više natrija, a manje kalija, što može objasniti zašto se od hipertenzije obolijeva uglavnom u industrijaliziranim društvima.

Izvor:
American Journal of Physiology-Renal Physiology