Veganska prehrana tijekom trudnoće povezana s manjom porođajnom težinom djeteta


Veganska prehrana tijekom trudnoće povezana s manjom porođajnom težinom djeteta

Žene koje se pridržavaju veganske prehrane tijekom trudnoće imaju djecu s nižom prosječnom porođajnom težinom od majki koje jedu sve namirnice, ukazuju rezultati nove studije provedene u Danskoj.

Analiza je obuhvatila 100.413 trudnoća 91.381 žene u Danskoj od 1996. do 2002. godine.

Istraživanje je pokazalo da su vegani imali manji unos proteina, te manji unos mikronutrijenata. Jednako tako, majke veganke imale su veću prevalenciju preeklampsije, a njihovi potomci imali su u prosjeku -240 g nižu porođajnu težinu.

Smatra se, da su potrebna daljnja istraživanja u vezi s mogućom uzročno-posljedičnom povezanošću između prehrane temeljene na biljkama i ishoda trudnoće i poroda kako bi se ojačala osnova za preporuke o prehrani.

Izvor:
Obstetricia et Gynecologica Scandinavica