Zdrava prehrana tijekom trudnoće smanjuje rizik od autizma kod djeteta


Zdrava prehrana tijekom trudnoće smanjuje rizik od autizma kod djeteta

Rezultati nove studije pokazali su da su majke koje su se jako pridržavale zdrave prehrane tijekom trudnoće imale djecu koja su bila pod smanjenim rizikom od autizma u usporedbi s majkama koje su se slabo pridržavale zdrave prehrane.

Otprilike 1-2% opće populacije ima dijagnozu poremećaja autističnog spektra (ASD), koji prvenstveno karakteriziraju poteškoće u društvenoj komunikaciji, kao i ograničeno, ponavljajuće ponašanje i interesi. Ovi simptomi mogu biti prisutni zajedno ili sami.

Obrasci prehrane tijekom trudnoće značajno utječu na razvoj fetusa. Unatoč tome, uloga prehrambenih navika tijekom trudnoće u riziku od autizma nije dosada bila procijenjena, pri čemu se većina studija fokusirala na jedan ili više specifičnih hranjivih tvari ili namirnica kao što su vitamin D, multivitamini, folna kiselina ili unos ribe. Važno je da interakcije prehrambenih komponenti često imaju sinergijske ili štetne učinke na zdravstvene ishode.

Smatra se, da ova studija pruža važne uvide u odnos između prenatalne prehrane i rizika od autizma koji bi se trebao mehanički istražiti i potvrditi u budućim istraživanjima. Alternativne metode i alati također bi se trebali koristiti za ispitivanje tih povezanosti.

Izvor:
JAMA Network Open