Zdravlje crijeva povezano s progresijom Alzheimerove bolesti


Zdravlje crijeva povezano s progresijom Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest je neurodegenerativna bolest koju karakteriziraju progresivni kognitivni poremećaji koji utječu na svakodnevni život i funkcioniranje. Ova kognitivna oštećenja utječu na sposobnosti kao što su donošenje odluka, pamćenje, rješavanje problema, razmišljanje i pokretljivost, često praćena drastičnim promjenama osobnosti. Kognitivni pad se pripisuje stvaranju amiloidnih plakova i hiperfosforilaciji tau neurofibrilarnih čvorova, što također dovodi do upale.

Nedavne studije također su otkrile da osovina crijevni mikrobiom-mozak igra vitalnu ulogu u utjecaju na rizik od poremećaja mentalnog zdravlja kao što su depresija i razne neurodegenerativne bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest. Utvrđeno je da osobe s blagim kognitivnim oštećenjima i Alzheimerovom bolešću imaju niže indekse raznolikosti crijevne mikrobiote u usporedbi sa zdravim kontrolama.

Inače, poznato je da različiti čimbenici kao što su dob, genetika, prehrana i uporaba antibiotika utječu na crijevni mikrobiom, a razumijevanje interakcija između tih čimbenika, crijevnog mikrobioma i njegovih potencijalnih poveznica s Alzheimerovom bolešću moglo bi pomoći u ranoj identifikaciji rizičnih pojedinaca.

Činjenica da prehrana igra ključnu ulogu u utjecaju na sastav i raznolikost crijevnog mikrobioma dobro je potkrijepljena. Sastav crijevnog mikrobioma također se može modificirati kroz specifične prehrambene obrasce i konzumaciju raznih dodataka, što zauzvrat može imati utjecaj na osovinu crijeva-mozak i utjecati na patologiju Alzheimerove bolesti.

Iako je broj istraživanja o korištenju pre- i probiotičkih dodataka kao terapijskih opcija za Alzheimerovu bolest još uvijek ograničen, razne studije su izvijestile da uporaba pre- i probiotika i kombinacija njih dvoje može promijeniti napredovanje Alzheimerove bolesti i povezanu neuropatologiju.

Pregled dosadašnjih studija sugerira da je crijevna disbioza snažno povezana s napredovanjem patologije Alzheimerove bolesti i predstavlja potencijalni put za neinvazivnu terapiju i modifikaciju rizika.

Izvor:
Nutrients