Pretilost povećava rizik od teških infekcija, posebno kod osoba s dijabetesom
Gubitak suvišnih kilograma može pomoći osobi s pretilošću - osobito onima s dijabetesom - obraniti se od ozbiljnih infekcija, pokazuje nova studija.
Gubitak suvišnih kilograma može pomoći osobi s pretilošću - osobito onima s dijabetesom - obraniti se od ozbiljnih infekcija, pokazuje nova studija.
Pojedinci s dijabetesom tipa 2 koji su u većem riziku od određenih vrsta raka mogli bi se identificirati jednostavnim testom krvi. Inače, osobe s dijabetesom tipa 2 izložene su većem riziku od razvoja karcinoma povezanih s pretilošću, uključujući rak dojke, rak bubrega, rak maternice, rak štitnjače, rak jajnika, rak debelog crijeva, rak gušterače, te multipli mijelom.
Konzumacija mesa, osobito prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa, faktor je rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 u svim populacijama. Ovi rezultati naglašavaju važnost smanjenja konzumacije mesa za javno zdravlje i trebali bi služiti kao informacija o prehrambenim smjernicama.
Liječenje SGLT2 inhibitorima povezano je sa smanjenom incidencijom dijabetesa tipa 2, smrtnošću od svih uzroka i štetnim ishodima povezanim sa zatajenjem srca, pokazuje nova studija.
Lijek za mršavljenje i dijabetes tirzepatid, koji se prodaje pod robnom markom Zepbound, bio je vrlo učinkovit u smanjenju rizika od napredovanja iz predijabetesa u ozbiljnije stanje, dijabetes tipa 2, prema kratkom pregledu ranih rezultata studije koji je jučer objavila farmaceutska tvrtka Eli Lilly.
U bolesnika s dijabetesom tipa 2, sastav crijevne mikrobiote često se pomiče prema povećanom broju fakultativno anaerobnih bakterija, smanjenoj raznolikosti i manjem broju korisnih obveznih anaeroba, što je stanje poznato kao disbioza. Ova disbioza nije ujednačena kod svih pacijenata, već značajno varira zbog čimbenika kao što su prehrana, lijekovi i imunološko zdravlje, koji mogu na različite načine pridonijeti napredovanju bolesti.
Osobe s dijabetesom tipa 2 izložene su povećanom riziku od Alzheimerove bolesti i drugih štetnih kognitivnih zdravstvenih problema. Nova studija pokazala je da bi razlog za ovu vezu mogao biti to što ljudi s dijabetesom tipa 2 imaju više poteškoća u oslobađanju od proteina koji potencijalno povećava vjerojatnost oboljevanja od Alzheimerove bolesti.
Veći unos hem željeza, vrste koja se nalazi u crvenom mesu i drugim životinjskim proizvodima - za razliku od ne-hem željeza, koje se uglavnom nalazi u hrani biljnog podrijetla - povezan je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija.
Novo istraživanje pokazalo je, da je umjereno smanjenje razine glukoze u krvi natašte bilo prisutno kod sudionika istraživanja koji su jeli krumpir. Sudionici studije također su pokazali poboljšanja u sastavu tijela, opsegu struka i smanjenju otkucaja srca u mirovanju.