Vijesti


21.02.2025. 15:08 21.02.2025. 14:40 | The Lancet Diabetes & EndocrinologyTrusted Source | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Lijek za dijabetes i bubrežnu bolest također može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara

Nedavno objavljena studija otkrila je da lijek sotagliflozin koji se već koristi za liječenje ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 i kroničnu bubrežnu bolest s dodatnim rizicima od srčanih bolesti, također pomaže u smanjenju rizika od srčanog udara (infarkta miokarda) i moždanog udara.


21.02.2025. 14:25 21.02.2025. 14:07 | American Stroke Association | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Vježbe hodanja poboljšavaju rehabilitaciju od moždanog udara

Pacijenti s moždanim udarom napuštaju bolnicu s boljim izgledima ako su prisiljeni više se truditi tijekom oporavka, pokazuje nova studija. Naime, integracijom 30 minuta dnevno progresivnog hodanja u standardnu ​​rehabilitaciju nakon moždanog udara (30 do 60 minuta fizikalne terapije pet dana u tjednu) pacijenti s moždanim udarom imali su mjerljivo poboljšanu kvalitetu života i pokretljivost pri otpustu iz bolnice u usporedbi s kontrolnom skupinom.


21.02.2025. 14:01 21.02.2025. 13:49 | Journal of the American Heart Association | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Konzumacija avokada može poboljšati prehranu, san i lipide u krvi

Rezultati nove studije pokazali su da dnevna konzumacija avokada tijekom 26 tjedana nije značajno poboljšala ukupni rezultat kardiovaskularnog zdravlja LE8 kod odraslih osoba s abdominalnom pretilošću. Međutim, primijećena su značajna poboljšanja u određenim zdravstvenim domenama, uključujući kvalitetu prehrane, zdravlje sna i lipide u krvi.








19.02.2025. 08:55 19.02.2025. 08:39 | Nutrients | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Mlijeko jača crijevne bakterije dok sir mijenja ravnotežu crijevnog mikrobioma

Nova studija pokazala je da veća konzumacija ukupnih mliječnih proizvoda i mlijeka bila je povezana s povećanom mikrobnom alfa-raznovrsnošću, što ukazuje na veće bogatstvo i ujednačenost crijevnih bakterija. Nasuprot tome, veća konzumacija sira bila je povezana s manjom mikrobnom raznolikošću. Analiza beta-raznolikosti otkrila je značajne razlike u sastavu crijevnih bakterija na temelju razine unosa mliječnih proizvoda.