Nizak unos vitamina K može nepovoljno utjecati na kogniciju


Nizak unos vitamina K može nepovoljno utjecati na kogniciju

Nova studija ukazuje kako nedovoljna konzumacija vitamina K može nepovoljno utjecati na kogniciju kako ljudi stare. Naime, pokazalo se, da nedostatak vitamina K može povećati upalu i spriječiti proliferaciju živčanih stanica u hipokampusu, dijelu mozga koji je sposoban stvarati nove stanice i važan je za funkcije kao što su učenje i pamćenje.

Vitamin K se nalazi u zelenom lisnatom povrću kao što su prokulice, brokula, zeleni grašak, kelj i špinat. Već je poznato da igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, a istraživanja sugeriraju da bi također mogla imati pozitivne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava, kao i zdravlje zglobova. jednako tako, vitamin K također doprinosi i funkcioniranju mozga.

Iz rezultata istraživanja, očito je, da je nizak unos vitamina K hranom, koji je čest među starijim osobama, povezan s kognitivnim oštećenjem povezanim sa starošću.

Izvor:
Journal of Nutrition