Više razine vitamina D smanjuju rizik od raka dojke
Izgleda da više razine 25-hidroksivitamina D (25[OH]D) u serumu, mogu kod žena u dobi od 55 ili više godina, smanjiti rizik od razvoja raka dojke, ukazuje nova studija.
Izgleda da više razine 25-hidroksivitamina D (25[OH]D) u serumu, mogu kod žena u dobi od 55 ili više godina, smanjiti rizik od razvoja raka dojke, ukazuje nova studija.
Danas su na 27. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvaćene cjelovite Osnovna i Dopunska lista lijekova, kao rezultat redovitog postupanja HZZO-a kod stavljanja lijekova na liste i prilikom utvrđivanja cijena lijekova.
Novi pristup imunoterapiji razvijen od strane američkih znanstvenika s National Cancer Institute (NCI) doveo je do potpune regresije raka dojke kod pacijentice koja nije reagirala na sve druge terapije. Pacijenticu je liječio tim znanstvenika na čelu s dr. sc. Steven A. Rosenbergom.
Prema rezultatima nove studije, zahvaljujući primjeni genskog testiranja većina žena s ranim stadijem raka dojke može izbjeći primjenu toksične kemoterapije koja može uzrokovati gubitak kose, neplodnost, kroničnu bol, pa čak i smrt.
Norveško istraživanje koje je više od 18 godina pratilo više od 137.000 žena pokazalo je da se rizik od raka povećava kako se povećava opseg struka. Stoga je prema mišljenju stručnjaka održavanje zdrave tjelesne težine ključno u prevenciji karcinoma koji su povezani s pretilošću u žena.
Žene oboljele od raka dojke koje imaju smanjenu mišićnu masu ili sarkopeniju imaju manju vjerojatnost da će preživjeti karcinom dojke u II. i III. stadiju nego žene koje nisu imale sarkopeniju, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da su one izložene 41 posto većem rizik da će umrijeti ranije od žena koje nemaju sarkopeniju.
Odrasle osobe u kojih je provedeno uspješno liječenje karcinoma, godinama kasnije se umaraju brže od svojih vršnjaka koji nisu imali karcinom, ukazuje nova studija. Glavni cilj liječenja raka je preživljavanje, no studije poput ove ukazuju na potrebu ispitivanja dugoročnih učinaka na zdravlje i kvalitetu života.
Nova vrsta magnetske rezonancije (MRI) tijekom koje se ne koristi kontrastno sredstvo, uspješnija je u otkrivanju što je doista rak, a što je vjerojatno bezopasna lezija dojke, ukazuje nova studija provedena u Njemačkoj. Pomoću nove tehnike, broj lažno pozitivnih rezultata smanjen je za 70 posto. Također, rak dojke je uspješno otkriven u 98 posto slučajeva.
Nakon objave studije u časopisu Nature koja ukazuje da aspargin možda pomaže u širenju agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li se odreći šparoga koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu.
Za svako 10 postotno povećanje unosa namirnica kao što su grickalice, gazirana pića, slatke žitarice i druge visoko procesirane namirnice, povećava se rizik za razvoj raka za 12 posto, ukazuje nova studija. Valja istaknuti da je rak dojke posebno povezan s povećanom konzumacijom visokoprocesiranih namirnica.