Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od srčane bolesti
Analiza 22 studije pokazala je da je konzumiranje namirnica bogatih vlaknima povezano s manjim rizikom od kardiovaskualne bolesti i koronarne bolesti srca.
Analiza 22 studije pokazala je da je konzumiranje namirnica bogatih vlaknima povezano s manjim rizikom od kardiovaskualne bolesti i koronarne bolesti srca.
Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici s University of Oxford pokazalo je da konzumiranje jabuka može imati sličan učinak na kardiovaskularno zdravlje kao i lijekovi poput statina.
Britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 1,2 milijuna ispitanika pokazalo je da efervete (efervescentne tablete) ili šumeće tablete, mogu predstavljati opasnost za osobe sa srčanom bolesti zbog toga što sadrže velike količine soli.
Poznato je da svakodnevno uzimanje acetilsalicilne kiseline u dozi od 100 mg može pomoći osobama koje su izložene većem riziku od razvoja srčanog i moždanog udara u sprječavanju formiranja krvnih ugrušaka.
Istraživanje provedeno u SAD-u na gotovo 24.000 ispitanika pokazalo je da su osobe s poremećajem srčanog ritma, fibrilacijom atrija, izložene skoro dva puta većem riziku od srčanog udara (infarkta miokarda) nego osobe koje nemaju fibrilaciju atrija. To se posebno odnosi na žene i Afroamerikance.
Žene sa srčanom bolešću znanom kao akutni koronarni sindrom imaju manju vjerojatnost da će imati bolove u prsima nego muškarci s istom bolešću, što povećava rizik od postavljanja pogrešne dijagnoze, ukazuju rezultati nove studije provedene na oko 1.000 bolesnika prosječne životne dobi od 49 godina.
Dansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 600 bolesnika s koronarnom bolesti srca, pokazalo je da srčani bolesnici s optimističnim pogledom na život imaju veću vjerojatnost da će dulje živjeti nego bolesnici s negativnim stavom.
Norveško istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 40.000 ispitanika mlađih od 60 godina, pokazalo je da su muškarci s povišenom razinom kolesterola izloženi tri puta većem riziku od srčanog udara nego žene s povišenom razinom kolesterola.
Američko istraživanje provedeno na gotovo 27.000 muškaraca pokazalo je da su muškarci koji preskaču doručak izloženi 27 posto većem riziku od razvoja srčanog udara ili srčane bolesti nego muškarci koji svako jutro doručkuju.
Analiza 80 studija pokazala je da osobe koje jedu cjelovite žitarice bogate vlaknima imaju manju vjerojatnost da će oboljeti od dijabetesa ili srčane bolesti.