Vijesti



27.02.2016. 11:27 27.02.2016. 11:02

Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od raka dojke

Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma dojke i do 59 posto, ukazuje nova studija. Za navedeni pozitivan učinak zaslužan je beta karoten, koji je inače odgovoran za prepoznatljivu narančastu boju mrkve. Beta karotena također ima i u drugom povrću poput špinata, crvene paprike i slatkog krumpira.






22.02.2016. 15:05 22.02.2016. 14:28

Novi test sline uspješno otkriva rak pluća

Pomoću novog testa sline koji otkriva ciruklirajuću DNK tumora u slini može se značajno skratiti vrijeme koje potrebno da bi se dobili rezultati biopsije, kao i troškovi te neugodnosti za pacijente. Naime, američki znanstvenici su razvili prototip uređaja kojeg su nazvali EFIRM (electric field–induced release and measurement) koji je u stanju otkriti biomarkere za karcinom pluća ne-malih stanica (NSCLC) u slini.



20.02.2016. 14:53 20.02.2016. 14:11

Razvijen novi genetski test za otkrivanje hipertrofične kardiomiopatije

Britanski znanstvenici su razvili novi genetski test pomoću kojega se može lakše dijagnosticirati hipertrofična kardiomiopatija, prirođeni ili stečeni poremećaj obilježen značajnom hipertrofijom ventrikula uz dijastoličku disfunkciju, ali bez povećanog zaopterećenja (npr. valvularna aortna stenoza, koarktacija aorte, sistemska hipertenzija).